Potrawy, które najczęściej znajdują się na wielkanocnym stole

Przed świętami wielkanocnymi często zastanawiamy się co przygotować na świąteczne śniadanie? Na stole według polskiej tradycji powinny się znaleźć potrawy mięsne, jak i te z dodatkiem jajek, a także wypieki. Wśród najpopularniejszych oczywiście znajdziemy żurek na zakwasie, białą kiełbasę, pieczony schab oraz drożdżową babę. Co jeszcze możesz podać na świąteczny stół? W niniejszym artykule poznasz nowe inspirujące propozycje.

Żurek wielkanocny z dodatkiem chrzanu

Żurek to tradycyjny wielkanocna zupa. Co ciekawe, kiedyś ta zupa była strawą dla najbiedniejszych ludzi. Biedniejsi oczywiście przygotowywali żurek w mniej bogatej wersji z dodatkiem chleba lub ziemniaków. W postnej wersji był zabielany mlekiem lub kwaśną śmietaną. Dzisiaj natomiast króluje bogata wersja, która zdecydowanie nie przypomina wersji postnej Jest gotowana na wędzonce, mięsie, kościach, a głównym składnikiem jest krojona biała kiełbasa. Biała kiełbasa w Polsce nie jest jedynie jadana w tej postaci. Jest częstym gościem na obiadach. O popularności tej kiełbasy świadczy ilość przepisów w sieci czy książkach kucharskich. Wystarczy, że wpiszesz w Internet „obiad z białą kiełbasą”.

Faszerowane jajka

Niektórzy wielkanocni smakosze twierdza, że bez tej potrawy polski stół byłby niekompletny. Jajko to symbol życia, dlatego ważne, aby go nie zabrakło na Wielkanoc. Jajka mają to do siebie, że można je jadać na wiele sposób oraz stanowią idealny składnik dla innych dań. Jajka faszerowane to pyszna alternatywa wobec jajek z majonezem i szczypiorkiem. Farsz jest doskonałym pomysłem w uwagi na to, że można go przygotować w różnych wariantach. Ciekawą propozycją jest przygotowanie farszu z pieczarek, cebulki, łososia oraz serka śmietankowego. Spróbuj przepisu. Twoja rodzina i znajomi będą zachwyceni.

Domowy pasztet

Pyszny domowy pasztet to doskonały towarzysz do chleba. Przygotowany pasztet z różnych gatunków mięs i warzyw będzie pysznym dodatkiem na stole podczas uroczystego śniadania, jak i na kolejne dni. Wypieczenie własnego pasztetu wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim ważnym aspektem jest wybór mięsa o dobrej jakości.

Copyright NewsRoom 2024
Shale theme by Siteturner