Zakwaszenie organizmu, nie jest normalnym stanem. Gdy trwa natomiast zbyt długo, to zaczynamy mieć problemy ze strony gastrycznej, bóle brzucha, nadmierne zmęczenie, problemy z koncentracją i ze snem. Nie jest to więc zbyt korzystny stan dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeżeli więc mamy do czynienia z zakwaszeniem organizmu, czym prędzej powinniśmy przywrócić mu odpowiednie pH.
Zakwaszenie organizmu – co to takiego?
Zdrowy, ludzki organizm ma pH nie większe niż 7,45. Jest to więc odczyn zasadowy, który wpływa na optymalną pracę wielu układów i narządów naszego ciała. W przypadku, gdy w naszym ciele jest zbyt mała ilość minerałów alkalicznych, to wraz z płynami ustrojowymi zostają one zabierane z narządów wewnętrznych, powodując tym samym zakwaszenie organizmu.
Produkty, które tylko zwiększają zakwaszenie organizmu
Na zakwaszenie organizmu mają wpływ produkty, które codziennie dostarczamy naszemu organizmowi. To przede wszystkim rzeczy głęboko przetworzone a oprócz nich takie produkty jak np.: alkohol, kawa, słodycze, jasne pieczywo, mięso wieprzowe, produkty z dużą zawartością soli, czarna herbata.
Produkty zmniejszające zakwaszenie organizmu
Dla przeciwwagi warto więc spożywać produkty zasadotwórcze, które zazwyczaj mamy dostępne w kuchni i które możemy podzielić na kilka grup:
- produkty, które charakteryzują się wysoką zasadowością: botwina, cukinia, ogórki, surowy szpinak, ananas, arbuz, rodzynki, daktyle i świeże soki z warzyw oraz owoców,
- produkty, które charakteryzują się średnią zasadowością: buraki, brokuły, pomidory, gotowany szpinak, banany, brzoskwinie, mandarynki i truskawki,
- produkty, które charakteryzują się niską zasadowością: kalafior, gruszki, jabłka, wiśnie, migdały, zielona herbata czy maślanka.
Zakwaszenie organizmu – dlaczego warto pić wodę alkaliczną?
Woda alkaliczna charakteryzuje się bardzo wysokim, poziomem potencjału wodoru. Jej zasadowy odczyn jest w stanie zniwelować odczyn kwaśny. Piją wodę alkaliczną, możemy więc przyczynić się do zdrowego, naturalnego funkcjonowania wielu układów i narządów naszego ciała.